H
Harold S.
Guest
Jsem úplně nový mikrokontroléry.Rozhodl jsem se začít moje zkušenosti s 8051 kompatibilní MCU (Atmel 89S52).
Před učení programování assembler mi to velmi důležité, aby se plně pochopit vnitřní architektura, ale tam je
to matoucí pro mě:
V 8051 učebnici jsem četl následující věta:
"Nikdy nezapomenu na nastavení portu (piny) na'1 'před jakýmkoli pokusem o čtení!"
Dovolujeme si předpokládat, že čep je zahnutý na Vcc přes externí rezistor 10K Pullup a Switch přímo na GND.
case 1)
Port pin nastaven na'1 ': (např.: SETB P1.0; Port 1, Pin 0 = 1)
Switch otevřeno: Pin zůstává vysoký ( 'logiky 1')
Switch uzavřena: Pin snadno zbořen na GND (z důvodu velmi slabé vnitřní Pullup), takže je nyní závora 'logika 0'
Otázka: Je to typický "active low" - konfigurace?case 2)
Port pin nastaven na'0 ':
Switch otevřeno: Pin zůstává vysoký (odtažen do Vcc přes externí pullup rezistor).=> Závora ='1 '
Switch uzavřena: Pin zbořeny až na GND, takže závora je'0 'teď.
Podle různých zdrojů, 8051, případ 2) nefunguje.Ale proč?
Otázka: Prosím, vysvětlete, proč případ 2) je nemožné?Já opravdu nerozumím ...
Thx in advance!
Před učení programování assembler mi to velmi důležité, aby se plně pochopit vnitřní architektura, ale tam je
to matoucí pro mě:
V 8051 učebnici jsem četl následující věta:
"Nikdy nezapomenu na nastavení portu (piny) na'1 'před jakýmkoli pokusem o čtení!"
Dovolujeme si předpokládat, že čep je zahnutý na Vcc přes externí rezistor 10K Pullup a Switch přímo na GND.
case 1)
Port pin nastaven na'1 ': (např.: SETB P1.0; Port 1, Pin 0 = 1)
Switch otevřeno: Pin zůstává vysoký ( 'logiky 1')
Switch uzavřena: Pin snadno zbořen na GND (z důvodu velmi slabé vnitřní Pullup), takže je nyní závora 'logika 0'
Otázka: Je to typický "active low" - konfigurace?case 2)
Port pin nastaven na'0 ':
Switch otevřeno: Pin zůstává vysoký (odtažen do Vcc přes externí pullup rezistor).=> Závora ='1 '
Switch uzavřena: Pin zbořeny až na GND, takže závora je'0 'teď.
Podle různých zdrojů, 8051, případ 2) nefunguje.Ale proč?
Otázka: Prosím, vysvětlete, proč případ 2) je nemožné?Já opravdu nerozumím ...
Thx in advance!