Jak řídit BJT v aktivní oblasti pomocí uC?

K

katouau

Guest
Rád bych kontrolovat rychlost 12Vdc 5A motoru pomocí mikroprocesoru.
Byl jsem zpočátku používat MOSFET, ale můj zdroj má špatné přechodové odezvy.(Opravdu nepříjemný vysokofrekvenční hluk vzniká vždy, když jsem PWM motoru ..... to, že mi z toho hlava!)
Vím, že je to velmi neefektivní řídit BJT tranzistoru v aktivní oblasti, ale chci to zkusit.Prosím, opravte mě, jestli se mýlím:
1) Je-li základní proud (Ib) = 0, pak tranzistor je v mezní režimu a je OFF
2) Pokud Ib je nad určitou hodnotu (v závislosti na použitém tranzistoru), pak to bude v režimu saturace a plně ON.

Chtěl bych pracovat v tranzistoru mezi těmito 2 regiony.Moje otázka zní: Jak mám nastavit hodnotu Ib pomocí mikrokontroléru?Malý okruh by mi pomohl hodně!

Také, pokud víte, jakékoliv části tranzistoru # že by bylo vhodné, byl bych velice vděčný!

Díky!

Hi katouau

Nedodávají PWM od napájení spínaný zdroj - budete mít problémy.
Použít jednoduchý most a velké nádrže čepici.a HF filtr.

Udržujte s PWM - změna frekvence - to je velký rozdíl.

Změňte svůj Flyback dioda na jiný typ - pomalejší nebo měkké využití k minimalizaci přeběhu a hluku.

Zajistit 'heavy-tuhá' mechanické upevnění pro motor.

Pokud musíte použít lineární - jednoduchý R / C filtr na výstupu PWM řídit vaše BJT.- Budete potřebovat Darlington BJT - nebo pre-driver.Umožňují rozptýlení 12x5 wattů.Budete potřebovat proudové omezení, protože má BJT ve temp činitel.

......... pobyt s PWM

jde o ...Vševěd

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back